Kopieer geen werk, doe onderzoek! Wordt “evidence-driven”
Sinds een aantal jaar ben ik programma manager van alle programma’s van een opdrachtgever. Ik heb vele van de huidige programma’s ontwikkeld en redesigns gedaan van programma’s uit het verleden. De programma’s bestaan vooral uit certificeringstrainingen. Ik heb recent een specifiek onderdeel opnieuw ontworpen en ik wil graag delen wat daar gebeurde…
Iedere ervaren trainer heeft slides over perceptie. Ook de workshop die ik opnieuw ging designen. De gecertificeerde trainers geven deze workshop aan hun opdrachtgevers om het basis concept uit te leggen en de theorie toe te lichten. Ik ken de slides uit mijn hoofd en ik weet zeker dat iedere trainer ze zo zouden herkennen. Het plaatje van de oude en de jonge vrouw,
het plaatje van het konijn en de eend, de WhoDunnit video (https://www.youtube.com/watch?v=ubNF9QNEQLA) Allemaal manieren om perceptie bespreekbaar te maken. Dacht ik. Als programma manager heb ik dat deel van de workshop altijd gelaten voor wat het was. De trainers waren er tevreden mee en het had veel overlap met de perceptie stukken van concurrenten, kortom we deden het goede. Dacht ik. Ik kan je nu zeggen dat die twee aannames misschien wel een van de grootste fouten is die ik gemaakt heb. Ik leg graag uit waarom.
Vorig jaar stelde iemand een vraag over het stuk perceptie en ik merkte ineens dat ik me er niet meer zo zeker over voelde. Ik ken het concept vanuit de psychologie en de lessen over cognitie. Maar in mijn hoofd strookte dat niet met wat we in de workshop aanleerde. Dus ik vroeg mijn opdrachtgever: durven jullie het aan om dat stuk onder de loep te nemen? Mag ik erin duiken en kijken waar ik mee boven water kom? En nieuwsgierig en leergierig als ze zijn was het antwoord ja!
En heel eerlijk, het proces vond ik genant. Ik voelde schaamte. De slides die wij allemaal kennen, die iedere trainer over perceptie wel in bepaalde mate in zijn bezit heeft bleek een fluister spelletje. Ken je dat principe? Dat iemand aan het begin van de cirkel iets fluistert, bijvoorbeeld banaan, en dat het aan het einde van de cirkel een aardbei is geworden? Precies dat! De inhoud van hoe wij als trainers op dit moment perceptie overbrengen staat zo ver af van de wetenschappelijke theorieen erover dat het inmiddels ook niet meer klopt…
Dus wat heb ik gedaan? Ik moest me eerst even over mijn schaamte en ego heen zetten. Eerlijk gezegd. En daarna ben ik op onderzoek gegaan. Ik ben gedoken in materialen van de APA, the American psychology association (www.apa.org) en ik heb talloze boeken over cognitie en perceptie vanuit de psychologie erbij gepakt. En ik realiseerde me 1 ding. Dit kan beter. Op basis van die informatie heb ik een nieuw stuk geschreven. Een stuk dat veel dichterbij de echte theorie staat en ik heb een stuk onderzoek toegevoegd. Dat van Daniel Kahneman over System 1 and System 2 thinking.
Waarom stop ik dit niet in de doofpot? Waarom deel ik dit? Omdat ik hoop dat jullie met me mee willen leren. Ik denk dat het best wel trainer eigen is om materialen van elkaar over te nemen, dingen te “stelen” die landen bij de groep. Dingen over te nemen van een senior trainer of een inspirerende spreker. Maar we onderzoeken niet de achtergrond, waar het vandaan komt, wat de context is waarin het gepubliceerd is. We zien het, we nemen het over en we maken het ons eigen. En dat eigen maken, dat draagt dus weer bij aan het fluister spelletje.
Dus dit is mijn persoonlijke les: Het is nooit te laat om dingen in twijfel te brengen, om ergens in te duiken en tot op de bodem te gaan. En het is best ok om een moment van schaamte om te zetten in een beter product. Ik ben super trots dat deze workshop vanaf nu alleen nog maar echt onderzoek aanleert. En had ik eerder actie moeten ondernemen? Zeker! En daar leer ik dan ook weer van!
Wil je weten hoe je zelf ook meer evidence-informed kunt gaan werken? Mirjam Neelen heeft er een boek over geschreven en het is de moeite waard! https://www.bol.com/nl/nl/p/evidence-informed-learning-design/9200000110265800/?bltgh=vs6vQWsMg-F5vRhIp3BB2A.2_9.10.ProductTitle Dit is het juiste boek met de juiste BSN maar probeer aub eerst je lokale boekwinkel!